0°C
2020. május 30. ( szombat )

Virágültetés
A mai napon közel 3000 db virágpalántát ültettünk el közterületeinken, hogy szebb és komfortosabb legyen településünk.
Bővebben...
Koronavírus szűrővizsgálat
Kérdőíves felméréssel támogatott szűrővizsgálatot indul a 14 éves és annál idősebb lakosok körében május 1. és 14. között.
Bővebben...
E-Önkormányzat kép

Nagydorog Nagyközség Honlapja

Húsvéti szokások és hagyományok

A húsvét a keresztyén egyház egyik legfontosabb és legnagyobb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is. Egyházi és családi ünnep egyaránt, amelyhez világszerte számos népszokás és hagyomány kötődik. A nagyhéten belül a húsvéti szent három napon azaz a nagycsütörtökön, nagypénteken és nagyszombaton emlékezik meg a keresztyénség Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és feltámadásáról.
 
Nagycsütörtök: Krisztus utolsó vacsoráját az olajfák hegyén, majd elfogását és szenvedéseinek kezdetét idézi.
Nagypéntek: Jézus kereszthalálának napja, a böjt és a gyász ideje.
Nagyszombat: Húsvét ünnepének előnapja. Arra a napra emlékeztet amikor Krisztus holtteste a sziklába vájt sírba feküdt. Nagyszombaton ér véget a 40 napos böjt.
Húsvét vasárnap: A feltámadás vasárnapja. A keresztyének a feltámadt Krisztust ünneplik.
Húsvét hétfő: A locsolkodás napja. Eredete a keresztelésre utal, valamint arra a legendára, mely szerint Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat, locsolással akarták elhallgattatni.
A tojás az élet újjászületésének és a termékenységnek legősibb jelképe. A húsvét egyben az újjászülető természetnek is az ünnepe.
 
 
Ön itt van: Főlap Rendezvény Húsvéti szokások és hagyományok